- Керівникам закладів торгівлі,
приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів
торгівлі.
- Провести
роз’яснювальну роботу з персоналом щодо
індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника
симптомів захворювань на гостре респіраторне захворювання.
- Роздрукувати
та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та
техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними та іншими антисептиками,
дозволеними МОЗ України.
- Не допускати працівників,
які мають ознаки респіраторних захворювань, до роботи та обслуговування
громадян.
- Забезпечити та
контролювати постійну наявність на об’єкті для персоналу мила, спиртовмісних та
інших антисептичних засобів, дозволених МОЗ України.
- Забезпечити наявність
засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1
медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного або
іншого дезінфікуючого засобу, дозволеного МОЗ України, на 1 особу на зміну (до
12 годин) або респіраторами відповідного ступеню захисту.
- Провести відповідне
навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та
встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
- Забезпечити заклад
достатньою кількістю дезінфікуючих засобів, дозволених для використання МОЗ
України для обробки приміщення, інвентарю (в т.ч. прибирального), туалетних
кімнат, тощо.
- Оновити контактну
інформацію про заклади охорони здоров’я,
які надають медичну допомогу при виникненні симптомів хвороби та
використовувати її в роботі, поширити серед працівників
- Забезпечити вологе
прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ
України та провітрювання приміщення не рідше, ніж кожні 3 години та після
закінчення зміни.
- Провести
роз’яснювальну роботу щодо утримання працівниками об’єкту від контактів з
особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка,
ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції від них не менше 2 метрів.
- Забезпечити безоплатний
доступ громадян (у разі необхідності) до санвузлів, з обов’язковим
облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням
мила, дезінфікуючих засобів, дозволених МОЗ України.
- Працівникам закладів торгівлі в повсякденному житті та на робочому місці:
- Гігієна рук – часте миття з милом, обробка спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту із предметами в громадському транспорті, інших місцях перебування людей, відвідування громадських місць, користування туалетом, прибирання, перед приготуванням їжі, тощо.
- Гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання.
- Утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції не менше 2 метрів.
- Утримання від дотиків обличчя, носа, очей руками.
- У разі виникнення симптомів захворювання, таких як кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо, слід залишатися вдома та утримуватись від відвідувань місць перебування людей, в т.ч. лікувально-профілактичних закладів.
- Повідомити по телефону свого сімейного лікаря про наявні симптоми захворювання.
- Використовувати медичні маски із своєчасною їх заміною (кожні 2-3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом, обробкою рук спиртовмісним або іншим антисептиком, дозволеним МОЗ України, відразу після знімання маски.
- Дезінфекція, прибирання
та утилізація:
- Забезпечити вологе
прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ
України та провітрювань не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
- Проводити обробку
поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин,
стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ
України дезінфекційними засобами із максимальним терміном експозиції відповідно
до інструкції.
- Забезпечити миття та
дезінфекцію розділового та іншого інвентарю при високих температурах (гарячою
проточною водою), із застосуванням спиртовмісними або іншими дезінфекційних
засобів, дозволених МОЗ України.
- Після закінчення
прибирання приміщення закладу, забезпечити обробку та дезінфекцію прибирального
інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
- Забезпечити окреме місце
для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту в
пластикові пакети, або інші ємності, що закриваються.
- Використання
дезінфікуючих засобів
- Забезпечити наявність
антисептиків для обробки рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень,
поверхонь, інвентарю з терміном експозиції – не менше від 30 сек. до 2 хв., а
також прибирального інвентарю – не менше 10-15 хв., дозволених МОЗ України:
амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонол Силфурс,
алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас
300, бланідас актив, хлор лік від, бланідас оксідез, діозан гіпохлорид,
санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки:
вінсепт, вінсепт експрес, VASEPT
forte,
відповідно до інструкції на кожний із вказаних препаратів.