Щодо загрози африканської чуми свиней

Серед загроз, що постали сьогодні перед Україною, є й такі, які можуть мати негативні наслідки для навколишнього середовища, аграрного комплексу та м’ясопереробної промисловості країни.

Маємо на увазі широке загострення ситуації щодо розповсюдження вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території України.

В України африканська чума свиней з’явилася відносно давно, в 1977 році в Одеській області, ситуація почала загострюватися впродовж останніх років.

АЧС сьогодні є одна з найнебезпечніших хвороб для свиней, яка викликає майже 100% смертність тварин проти якої на даний час не існує лікування та щеплень, лише профілактичні заходи.

У зв’язку з цим Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертається до власників особистих селянських господарств, свиногосподарств, заготовачів тварин, мисливців.

Хвороба не становить небезпеки для людей, люди не хворіють на АЧС. Однак, аби убезпечити своє господарство від африканської чуми та уникнути економічних збитків, варто дотримуватись основних заходів безпеки. Зокрема, не купувати м’ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках, годувати свиней тільки тією їжею, що пройшла термічну обробку, унеможливити контакт свиней з дикими тваринами.

Зважаючи на те, що основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, які виділяють у навколишнє середовище вірус, у разі підозри на АЧС домашніх свиней чи диких кабанів необхідно терміново сповістити фахівця ветеринарної медицини.

Пам’ятаймо: легше застерегти, аніж побороти! Якщо дотримуватися заходів безпеки, можна уникнути поширення хвороби на території нашого краю.

Профілактика: Власникам господарств та особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати низки правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварини й уникнути економічних втрат:

– надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинацій (обов’язкове проведення вакцинацій проти класичної чуми свиней);

– утримувати поголів’я в закритому режимі (територія огороджена, наявність дезбар’єру при в’їзді та виїзді, дезкилимків при вході і виході у приміщення, побутові приміщення за типом санпропуску, заборона надходження на територію сторонніх осіб, транспорту, бродячих собак, котів, тварин утримувати в приміщеннях, а не на вигульних двориках), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;

– щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від кліщів, вошей, бліх, постійно вести боротьбу із гризунами;

– не завозити свиней без узгодження з Шепетівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, переміщення свиней проводити лише за наявності супровідних ветеринарних документів;

– не використовувати без термічної обробки корми тваринного походження, особливо відходи від забою тварин в раціонах свиней (обов’язкове кип’ятіння харчових відходів впродовж 30 хвилин, які згодовувати свиням після охолодження);

– щоденно проводити клінічний огляд свинопоголів’я, про всі випадки захворювання свиней негайно повідомляти Шепетівську дільничну лікарню ветеринарної медицини за тел. 4-14-22, чи ветеринарні установи по зонах обслуговування;

– не проводити забій тварин без обов’язкового огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

– не допускати завезення тварин і продуктів тваринного походження із неблагополучних територій.

Шепетівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Хмельницькій області