Належний рівень бюджетного забезпечення громад обговорили на Загальних зборах Хмельницького РВ Асоціації міст України

До позачергового засідання Загальних зборів Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, яке відбулось 24 липня, в онлайн-форматі долучились понад пів сотні представників органів місцевого самоврядування – голови громад, їх заступники, працівники фінпідрозділів міських, селищних та сільських рад. Долучився до обговорення і Виконавчий директор Асоціації Міст України Олександр Слобожан.

Головував на засіданні міський голова Славути, член Правління Асоціації міст України Василь Сидор. Він коротко ознайомив присутніх із підсумками засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», що відбулося 10 липня 2024 року, участь в якому взяв т.в.о. Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков. Детально зупинився на найактуальніших пропозиціях, які стосуються фінансової спроможності місцевих бюджетів:

  • необхідність направлення всього обсягу 64% ПДФО до місцевих бюджетів;
  • повернення «силового» ПДФО в місцеві бюджети;
  • продовження зупинки дії статей 98 і 99 Бюджетного кодексу в частині передачі реверсної дотації з місцевих бюджетів до державного бюджету.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан нагадав, що Уряд вніс на розгляд Верховної Ради України Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, розглядаються зміни до Бюджетного та Податкового кодексів. Він зазначив, що напередодні відбулось засідання комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Під час нього наголошував на необхідності збереження в доходах місцевих бюджетів 64% ПДФО, збереження в громадах реверсної дотації без вилучення, відмінності між «військовим» і «силовим» ПДФО та необхідності його повернення до бюджетів громад, а також звернувся до Комітету про застосування контрольної функції щодо отримання в повному обсязі громадами дотації на компенсацію вилученого в 2023-2024 роках ПДФО.

Комітет рекомендував Уряду знайти шляхи зміцнення фінансової спроможності територіальних громад в Бюджетній декларації, опрацювавши можливості:

– зарахування до загального фонду сільських, селищних, міських бюджетів 64% ПДФО;

– продовження зупинки дії статей 98 і 99 Бюджетного кодексу в частині передачі реверсної дотації з місцевих бюджетів до державного бюджету;

– визначення механізмів здійснення оцінки майна, яка відображатиме поточну ринкову вартість об’єктів нерухомості та яку можна буде використовувати в цілях оподаткування майна;

– компенсації заборгованості з різниці в тарифах на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води;

– недопущення передачі державою повноважень органам місцевого самоврядування без відповідного фінансового забезпечення;

– збереження стабільних джерел наповнення місцевих бюджетів, забезпечивши у разі зменшення таких джерел компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів.

«Пропозиції Асоціації міст України відповідають стратегічним напрямкам розвитку місцевих фінансів, визначених у Звіті Європейської Комісії про готовність України до переговорів про вступ до Європейського Союзу від 8 листопада 2023 року. Нам потрібно разом відстояти ці речі. До прикладу, від втрати 4% ПДФО 60 громад Хмельниччини матимуть 355 мільйонів гривень втрат місцевих бюджетів. Це торкнеться кожної громади», – наголосив Олександр Слобожан.

Також наголосив, що кількість запитів від військових підрозділів до муніципалітетів з 01 жовтня 2023 року, з набрання чинності Закону №3428-ІХ, залишилась на попередньому рівні, – громади продовжують максимально допомагати Об’єднаним силам ЗСУ, вони законом наділені відповідними власними повноваженнями. Однак, ПДФО військовослужбовців, рятівників, прокурорів, поліцейських, представників пенітенціарних установ вилучено з бюджетів громад, що значно зменшило можливості місцевих бюджетів.

Виконавчий директор Асоціації міст України також пояснив, чим небезпечне відновлення вилучення з бюджетів територіальних громад реверсної дотації, яка складає 328 млн грн для громад Хмельниччини.

Міський голова Славути Василь Сидор акцентував увагу присутніх на ще 2, важливих для фінансової стійкості громад, питаннях:

  • виконання норм чинного законодавства, які гарантують отримання в повному обсязі соціально-економічної компенсації ризиків населення, що проживає в 30-кілометровій зоні спостереження АЕС: кошти від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення , яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 1% від обсягу реалізації електроенергії, що виробляється атомними електростанціями, спрямувати у повному обсязі у вигляді субвенції з держбюджету до відповідних місцевих бюджетів для забезпечення засобами захисту населення територіальних громад, створення безпечних умов;
  • необхідність забезпечення фінансування з державного бюджету безкоштовного харчування дітей військовозобов’язаних у закладах освіти.

За підсумками засідання було підтримано рішення спрямувати звернення Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, народних депутатів від Хмельниччини щодо реагування на проблемні питання, обговорені під час Загальних зборів.